TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Szabad-e gyümölcsöt enni a fogyókúra alatt?

A gyümölcsökre a legtöbb fogyókúrázó természetes édességként tekint, és van, aki számolatlanul eszi a narancsot, banánt, issza a finom turmixokat, mondván, hogy nem számít, mert kevés bennük a kalória. Sajnos ez nem teljesen így van, és nem árt óvatosnak lenni, ha valaki diétázik.

gyumolcsfogyasztas.png

A gyümölcsök leginkább vízből, rostokból és szénhidrátból állnak, és természetesen sok értékes vitamint is tartalmaznak. Azonban ha valaki komolyan fogyókúrázik, ki kell választania azokat, amiket beemelhet az étrendjébe, néhányról pedig le kell mondania.

A fogyókúra elején, főleg, ha valaki nagy túlsúlyról indul, illetve nagyon egészségtelenül, rostszegényen, gyorsételekkel, táplálkozott, akkor a testnek felüdülés lesz, ha a süteményeket, nassolnivalókat lecseréli gyümölcsökre. Így természetes cukrokat juttat a szervezetébe, amiket a gyümölcsökben található rostok miatt másképp bont le a szervezet, mint mondjuk egy Zacher-tortát. De ahogy halad előre a fogyókúra, úgy a gyümölcsfogyasztást is érdemes átgondolni.

Bár erről kevés szó esik, a gyümölcsök szénhidráttartalma magas. Különösen igaz ez a szőlőre, a narancsra, barackra és a banánra, de a fogyókúrásnak gondolt ananászra és egyéb déli gyümölcsökre is. A banánnak még a víztartalma is kevés, és gyorsan felszívódnak belőle a cukrok, így megemeli a vércukorszintet, ami később visszaüthet. Ezeket érdemes tehát kiiktatni az étrendből, vagy csak egészen keveset fogyasztani belőlük. Ha például turmixot készítünk, vízzel hígítva, csak fél banánt használjunk el hozzá, ha krémesen szeretjük.

A meggy, eper, málna, ribizli, áfonya, grapefrút és alma viszont nyugodtan képezheti a napi étrend részét. A bogyós gyümölcsöket mirelitként is megvehetjük, a tévhitekkel ellentétben ezeknek sem kisebb a vitamintartalma, sőt. A sárgadinnye és görögdinnye is jó választás, utóbbi erős vízhajtó hatással is bír, 90%-a pedig víz, így nyugodtan fogyasztható.

A gyümölcsöket, legyen bármekkora a szénhidráttartalmuk, jó, ha üres gyomorra fogyasztjuk. Ha közvetlenül étkezés után, mondjuk desszertként érkeznek a gyomorba, akkor megerjedhetnek, és puffadást okozhatnak. Jobb inkább délelőtt és uzsonnára választani egy marékkal.

Aszalt gyümölcsöt viszont egyáltalán nem szabad enni. Már önmagukban is nagyon magas a szénhidráttartalmuk, de van amelyiket még külön meg is cukroznak, például a vörösáfonyát. Egy maréknyi ebből olyan, mintha cukorkát enne valaki. A paleo-diétában gyakran szerepel a datolya édesítőként, sütik alapanyagaként, de nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy azért, mert valamiben nincs liszt, még lehet benne rengeteg kalória és szénhidrát.

Komoly fogyókúra során tehát csínján kell bánni a gyümölcsökkel, és inkább kiegészítőként, finomságként gondolni rájuk, mint alap élelmiszerként.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr2914006704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása