TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Táplálkozás – és ami ezzel összefügg

„Az vagy, amit megeszel” – hangzik a közismert mondás, és talán nem is sejtjük, mi mindent jelent ez a rövid, sokatmondó kifejezés. Minden étel, amit magunkhoz veszünk, bonyolult biokémiai folyamatok során épül be szervezetbe, hasznosul energiaforrásként, építőelemként, vagy marad ott egyéb formában. Szervezetünk folyamatosan reagál mindenre, és ha kell, jelez: sokszor viszont hiába küld visszajelzést, nem is tudatosul bennünk, hogy mire próbál figyelmeztetni.

egszseges_etelek_2.png

Az egészséges táplálkozásnak, a tudatosan megválasztott élelmiszereknek, az ételek minőségére és összetételére való odafigyelésnek nem csak rövidtávon, az aktuális diétánkban kitűzött cél elérésében van jelentős szerepe. Minden ember egyedi és eltérő, és ennek megfelelően a szervezetünk is egyedi módon reagálhat az elfogyasztott ételekre. Van, aki bármennyit ehet, egy grammot sem szed magára, míg a többség pont az ellenkezőjével küzd, és úgy érzi, attól is többet mutat a mérleg, ha csak levegőt vesz. Van, aki, allergiás rohamot kap a csonthéjas gyümölcsöktől, és van, akinél az okoz fájdalmas hasgörcsöt, ha tejet iszik. Ezek mind olyan reakciók a testtől, amelyek egyértelműen jelzik, hogy mennyire nem tolerálja a szervezet az adott élelmiszert, és figyelmeztetnek arra, hogy később se fogyasszuk az adott élelmiszert.

Vannak azonban olyan tünetek is, amelyekről talán eszünkbe sem jut, hogy az elfogyasztott étellel lehetnek összefüggésben. Tipikusan ilyenek azok a bőrproblémák, amelyek eredete nem mindig egyértelműen beazonosítható. Épp ezért könnyű őket a stresszre, a légszennyezettségre vagy a genetikára fogni, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy az étkezés ugyanakkora hatással van a bőr állapotára, mint bármelyik az imént felsorolt tényezők közül.

Egy-egy összetevő mértéktelen fogyasztása arcbőrön is nyomot hagy: a magas cukor- vagy sótartalmú ételek, a fűszerek, adalékanyagok mind ronthatnak a bőrképen. Sőt a ráncok kialakulásának is kedvezhet az egészségtelen táplálkozás, különösen a gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag étrend . És ez fordítva is igaz: annak, aki aknés, pattanásos bőrtől szenved, érdemes átgondolnia az elfogyasztott élelmiszerek minőségét és rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alternatívákat keresnie.

Sajnos az arra hajlamosaknál a tejtermékek fogyasztása is ronthat az helyzeten, így ha fénylő, zsírosodásra hajlamos, vagy mitesszeres bőrre semmi nem használ, nem árt elgondolkodni azon, hogy belsőleg keressük a megoldást.

A kiegyensúlyozott és egészséges alapanyagokra épülő táplálkozás jótékony hatása tehát nem csak centikben és kilókban mérhető, bőrünk állapotára és hangulatunkra legalább ugyanekkora befolyással bír – gondoljunk erre mindig, ne csak akkor, ha fogyni szeretnénk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr3013277975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása