TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Vízhajtó nyári gyümölcsök

A nyár szó szerint tálcán kínálja a szépítő, karcsútó ételeket, melyek igencsak megkönnyítik a fogyókúrát. Bár sokan pont a nyaralásra szeretnének lefogyni, a nyárnál nincs alkalmasabb időszak az életmódváltásra. Ilyenkor tele a piac friss, tápanyagdús finomságokkal, és a meleg miatt amúgy sem kívánjuk a nehéz ételeket. Sőt talán ilyenkor a mozgás is könnyebben megy, elég az úszásra gondolni vagy arra, hogy nem kell nagy átöltözést csinálni az edzés után.

nyari_gyumolcs.png

Nagy segítségünkre lehetnek ilyenkor a vízhajtó hatású gyümölcsök, amik segítenek a szövetekben pangó víztől megszabadulni, tisztítják a bőrt, felpörgetik az anyagcserét. Akár fogyókúra előtt kezdőlökésnek, akár már a diéta közben egy kis pörgetőnek érdemes a következőket rendszeresen fogyasztani.

Görögdinnye – Kétségtelen, hogy a görögdinnyénél nincs jobb vízhajtó gyümölcs. Az édes, piros húsú nyári csemege szinte csak vízből áll, 100 grammjában 30 kalória van. Magas víz- és rosttartalma miatt könnyen eltelíti az embert. Bár van benne többféle B-vitamin és ásványi anyagok is, ezek nem túl számottevőek. A dinnyét legjobb éhgyomorra fogyasztani, nem közvetlenül ebéd után lehet belőle desszert is. Ha nagyobb mennyiséget eszünk belőle, akkor bizony elég hamar érzékelhetjük a vízhajtó hatást.

Sárgadinnye – A sárgadinnyében sokkal több az ásványi anyag, mint a görögdinnyében, viszont kicsit kevesebb vizet tartalmaz. Magas káliumtartalma jó hatással van a kiválasztásra, laposabb lehet tőle a has, ha rendszeresen fogyasztjuk, de más értékes tápanyagai miatt gyulladáscsökkentő hatását sem érdemes elfelejteni. A gyomorra és a bélrendszerre kifejezetten jó hatással van. Magas béta-karotin tartalma miatt bőrvédő hatású. Akár vacsorára is lehet fogyasztani, egy kevés, nem túl sós sonkával, hogy a nátrium ne semlegesítse a kálium hatását.

Szőlő – A szőlő szintén remek vízhajtó, héja pedig segíti az emésztést, víztartalma is magas. Fogyókúrába mégis inkább kiegészítőként érdemes csak beemelni, magas cukortartalma miatt. A sok helyen javasolt szőlőkúra – csak a szőlő fogyasztása – semmiképpen nem javasolt. Desszertként azonban remekül beválhat, hiszen édes, de hidratál is, a héj rosttartalma miatt pedig az anyagcserét is felpörgeti. A mazsola viszont, hiába volt korábban szőlő, kerülendő a fogyókúrakor, hiszen még koncentráltabb benne a cukor. Ahogy egyébként más aszalt gyümölcsökben is.

További lédús gyümölcsökkel is lehet segíteni a diétát, bár ezek nem kifejezetten vízhajtóak, de remekül hidratálja a szervezetet a nektarin, a barack, a meggy és a cseresznye is. Ha pedig gyorsan szeretnénk megszabadulni a testben megrekedt víztől, akkor jó, ha beszerzünk egy óriás csokor petrezselymet is a piacon, és tesszük salátába, levesbe, sőt még turmixba is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr7214111605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása