TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Fermetált ételek - avagy nagyanyáink csodaszere

A fermentált ételek most mind a gasztronómiában, mind pedig az egészséges életmódot követők körében nagyon népszerűek. Van, aki valóságos csodaszernek tartja őket, és ez nem is áll messze az igazságtól. Persze a fermentáció nagyon trendin hangzik, de egyáltalán nem kell semmilyen különleges vagy drága dologra gondolni. Elég, ha a jó öreg kovászos uborka vagy a savanyú káposzta jut eszünkbe. Megszokott jelenség, hogy régóta használt és bevált módszereket és ételeket fedez fel magának a wellness világ.

ubi.jpg

A fermentálás tulajdonképpen egy tartósítási eljárás, amit baktériumok vagy gombák segítségével végzünk. A savanyú káposztát és a kovászos uborkát például tejsav baktériumok teszik isteni finommá, de szinte minden nemzetnek megvan a maga savanyított kedvence, ilyen például a koreai kimcsi, ami szintén kezd divatos étel lenni.

A savanyított ételek előnye, hogy a legtöbbször frissen fermentálják őket, így megmarad a ropogósságuk és a tápanyagaik sem vesznek el, amit nem lehet elmondani például a befőzésről. Magas rosttartalmuk segíti az emésztést, eltelíti a gyomrot, a tejsav baktériumok pedig az egész tápcsatornát rendben tartják, hasonló hatással vannak rá, mint a joghurt vagy a kefír.

A jól működő emésztés, az egészséges belek pedig a fogyás egyik alapját képezik. Ha ugyanis odabent minden rendben van, akkor jól szívódnak fel a tápanyagok, nincs székrekedés, jól működik az egész anyagcsere.

A savanyított, avagy fermentált ételeket a legjobb nyersen fogyasztani, mert így érvényesülnek előnyös tulajdonságaik. A savanyú káposzta például az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú táplálékunk. Egyáltalán nem nehéz őket házilag elkészíteni, a kovászos uborkával, a savanyú káposztával, csalamádéval meg lehet próbálkozni otthon. Olcsón előállítható és így biztosan tudjuk, hogy mi került bele.

Lehet őket köretként fogyasztani, de a kovászos uborkából nyugodtan készíthetünk hűsítő krémlevest, természetesen főzés nélkül. A házi savanyúság levét is érdemes elfogyasztani, tulajdonképpen ebben van a legtöbb tejsavbaktérium, van, aki külön kúrát tart, és éhgyomorra issza, de ez nem mindenkinek ajánlott. A lactobacillusok jelenléte miatt laktózérzékenyek csak óvatosan fogyasszák őket, van, akinek nem is szabad, ezt a dietetikus dönti el. Ha korábban nem fogyasztottunk ilyesmit, akkor kis adagokban emeljük be a savanyított ételeket az étrendbe, emésztést élénkítő hatása miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr4214184715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása