TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Miért nem fogyok?

Szembesültél már azzal a jelenséggel, hogy elhatároztad, fogyni szeretnél, el is kezdtél dolgozni rajta, de a mérlegre állva mégsem jött az eredmény? Ez egy gyakran tapasztalt probléma, amelynek számos megoldása lehet. Először is érdemes a centit is segítségül hívni, és nem csak kilókban mérni az eredményt, lehet, hogy meg fogsz lepődni. De ha valóban nem indul be a fogyás, akkor a következőkön elgondolkodni.

miert_nem_fogyok_2.jpg

A leggyakoribb eset, hogy nincs következetesség, csak látszatmegoldások, amelyekről talán nem is gondoljuk, mennyire befolyásolják, és adott esetben keresztülhúzzák a törekvéseinket.

Kezdjük az étkezés körül elkövethető hibákkal. Attól, hogy egy adott tápanyagtípust (általában a szénhidrátokat) egy az egyben kizárod az étkezésedből, ne várd, hogy a testsúlyodban is mínuszos hatásként jelentkezzen. Nem szabad kiiktatni semmit, hiszen a szervezetnek minden makro tápanyagra szüksége van, ezek bevitt aránya az, amire tényleg oda kell figyelni. Másik tipikus hiba a reggeli étkezés kihagyása a napi rutinból. Ne ess bele az „egészséges nasik” csapdájába sem, attól még, hogy a fitt, light, vagy alacsonyabb cukortartalmú felirat látható egy terméken, mértéktelenül ezek sem fogyaszthatók. Két étkezés közötti éhségűzőként inkább egy marék olajos magvat egyél, mint édességet vagy chipset, de ezt sem szabad túlzásba vinni és korlátlan mennyiséget elfogyasztani. Légy tudatos az evésben! Tervezd meg előre a hetet étkezések szempontjából, hogy minél kevesebb olyan helyzet adódhasson, amikor rá vagy kényszerülve instant rossz megoldásokra.

Sokan nem fordítanak figyelmet arra, hogy az alkohol is rengeteg kalóriát tartalmaz, ahogy a gyümölcslevekben is lehet cukor, éppen ezért nem csak az ennivalóra, hanem az italokra is oda kell figyelni.

Az edzést szintén könnyű tessék-lássék módjára elintézni úgy, hogy közben ne legyen igazi eredménye. Végezz hetente háromszor intenzív, legalább egy órán át tartó mozgást, ne tudd le azzal az egészet, hogy „egész nap a gyerek után szaladgálok”, vagy „fellépcsőzök a harmadikra”. Ezek mind hasznos és jó dolgok, de önmagukban nem értelmezhetőek sporttevékenységként, nem váltják ki a koncentrált mozgást. Ne bagatellizáld el az edzés utáni hosszú alvás és a pihenés, kikapcsolódás szerepét sem! Ahhoz, hogy a kívánt hatást elérd, a fokozott terhelés mellett a szervezetnek szüksége van az egyensúlyra ebben is. A lazítás mellett pedig ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű vízbevitelről sem.

Nők esetében fontos odafigyelni a ciklusra, ha menzesz előtt kezdünk diétázni, a vízvisszatartás miatt lehet, hogy nem indul be a fogyás azonnal.

Sokan fogják arra, hogy nem fogynak a diéta elkezdése után, hogy az izom nehezebb, mint a zsír. Azonban ahhoz, hogy a zsír és az izom aránya a testben olyan legyen, hogy az valóban plusz kilókban jelentkezzen, hónapoknak kell eltelnie. Amennyiben elkötelezted magad egy kőkemény életmódváltó program mellett, amelyben az étrended és a mozgás minősége és mennyisége is személyre szabottan rád íródott, és ezt csalások nélkül tartod is, ne csodálkozz, ha a mérleg nem indul el lefelé, sőt! Nézz csak bele a tükörbe, de nagy valószínűséggel e nélkül is érzékeled magadon az átalakulást, a korábbi zsírpárnákat felváltó tónusos, erősödő izomzatot. A végső megnyugvás érdekében ne a mérleget, hanem a centit vedd elő: ez utóbbi biztos, hogy nem fog félrevezetni. Ha azonban két hete indítottad a diétát, akkor szinte biztos, hogy a feljebb olvasható okok a ludasak, és nem az, hogy túl sok lett az izom hirtelen.

Ha látszatmegoldások helyett valódi életmódváltásban gondolkodsz, és azt következetesen be is tartod, akkor, jó eséllyel a mérleg is kevesebbet fog mutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr613277959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása