TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Legjobb nyári fogyasztó zöldségek

Bár mindenki nyár előtt szeretne fogyókúrázni, éppen a legmelegebb hónapjaink alkalmasak arra igazán, hogy súlyvesztő életmódváltásba kezdjünk. A természet ilyenkor önti ránk a legjavát, friss gyümölcstől és zöldségtől roskadoznak a piaci árusok pultjai. Ráadásul a nehéz ételeket sem kívánjuk, így érdemes ilyenkor kialakítani az egészséges étkezés új szabályait. Ebben nagy segítségünkre lehetnek az alábbi zöldségek, melyek magas víz és rosttartalmuknak köszönhetően kitünően beleilleszthetők bármilyen étrendbe.

uborka.png

Cukkini – Az uborka és a dinnye között helyezkedik el minden diétázó kedvence. Zsírtartalma szinte nincs, szénhidrát is alig van benne, de rostdús, ezért eltelít, és nagy mennyiségben is nyugodtan fogyasztható. Lehet grillezni, salátába tenni, megtölteni darált hússal, de reggelire készíthető belőle hamis lapcsánka, mely a krumplis változatnál sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb, de ugyanolyan finom. Bébikorában is fogyasztható, sőt, a virágából is készülhet különleges csemege.

Zöld tök – A sütőtökkel ellentétben kevés benne a vitamin, de könnyen emészthető, mégis rostdús növényről van szó, melynek számos változata ismert. A nyár két slágere az isteni kapros tökfőzelék és rántott tök. Mindkettő készíthető diétás verzióban, teljes kiőrlésű liszttel, az utóbbi sütőben sütve. A tököt azonban sokkal többféleképpen érdemes fogyasztani. Már nálunk is kapható a könnyen szálaira eső spagetti tök, mellyel tésztaételeket lehet pótolni. A patiszont, mely szintén tökfajta, sokan teszik el savanyítva, érdemes megpróbálni. A hússal töltött tök teljes értékű fogyókúrás ebéd lehet.

Uborka – Szintén a tökfélék közé tartozik az uborka, de élettani hatásai jelentősebbek társainál. Magas káliumtartalma miatt jó vízhajtó, de van benne magnézium és vas is. A gyomorra nagyon jó hatással van, nyersen, de kovászolt formában is, a tejsav baktériumokról tudjuk, hogy az emésztőrendszer gyógyítói. Az uborkát szinte csak nyersen esszük, salátába téve vagy krémlevesként elkészítve, de érdemes turmixokba is beletenni, frissítő és az íze jól esik nyáron. Savanyított formában akár köretnek is választhatjuk, de ebből is lehet levest készíteni.

Spenót – Bár a spenót egész évben kapható, de jobb nyáron fogyasztani, amikor szezonja van, mert ilyenkor magasabb a tápanyag tartalma. Sok vas van benne, de magas klorofil tartalma teszi különösen értékessé. Csak épphogy érdemes átpárolni, nem szabad sokáig főzni. Reggelire készíthető vele omlett, kis változtatással, teljes kiőrlésű liszttel berántva szuper diétás főzelék lehet, de salátákba is érdemes beletenni, és nem véletlen, hogy az egészséges zöld turmixok egyik fő összetevője.

Mángold – A mángold kevésbé ismert, bár egyre több helyen kapható szerencsére. Színanyagai szuper antioxidánsok, és ez nem csak a zöld levelére igaz, hanem a különböző színben pompázó levélszárra is. Hasonlóan használható, mint a spenót, de mivel nagyobb a levele, ezért akár töltve is elkészíthetjük.

Mindegy, hogy melyik nyári zöldség a kedvencünk, próbáljunk meg ilyenkor minél többet fogyasztani belőlük, mert nagyszerű segítői a fogyókúrának.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr8314111509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása