TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Amit a mediterrán diétáról tudnod kell

Aki járt már Olaszországban, vagy a Földközi-tenger térségének bármely más területén, biztosan elgondolkodott már azon, hogy vajon hogyan lehetséges, hogy bár az itt élő emberek életmódja távolról sem fér bele az általunk ismert divatdiéták kereteibe, mégis kevésbé bukkannak fel náluk a táplálkozással összefüggő megbetegedések és az elhízás. Tudjuk róluk, hogy szeretik a finom ételeket és nem vetik meg a vörösbort sem – csupa olyat követnek el, amelyet nekünk még a megengedőbb fogyókúrák sem engedélyeznek. Ehhez képest láthatóan boldogok és kiegyensúlyozottak. Most akkor hogy is van ez?

mediterran.png

Az általuk képviselt életstílust nevezhetjük nemes egyszerűséggel mediterrán diétának is, hiszen ennek a típusú étkezésnek is megvannak a maga szabályai – csak mivel többségében nem tiltásokról van szó, nem tűnnek szabályoknak. Ennek ellenére nagyon is egyszerűen beazonosíthatók a mediterrán típusú étkezés főbb pillérei.

A mediterrán térség konyhájának alapja az olívaolaj, amely szinte minden elkészített ételben megtalálható. A vaj és a margarin használata jelentősen kisebb. A sok tésztaféle, pékáru pedig főleg teljes kiőrlésű, illetve durumlisztből készül, adalékanyagok nélkül, ami számos egészségügyi előnnyel jár. Lassabban szívódnak fel, valamint magasabb rosttartalmúak a finomított lisztnél, így sokkalta kedvezőbbek a szervezet számára. Az étkezések szerves része a nagy mennyiségű, szezonális zöldség és gyümölcs, amely által biztosított a rostokban gazdag táplálkozás. Ez pedig az egyenletes vércukorszinthez járul hozzá. Nagyon fontos, hogy a zöldségek és gyümölcsök az adott évszak idényterméséből, főleg frissen kerüljenek az asztalra.

A mediterrán konyha meghatározó eleme még az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása. A tengerparti országok ezzel sajnos helyzeti előnyben vannak hozzánk képest, de szerencsére ma már nálunk is egyre több helyen, könnyen hozzájuthatunk akár friss halhoz, amelyet érdemes heti rendszerességgel beépíteni az étrendünkbe. A halak mellett részesítsük előnyben a sovány húsokat: válasszunk szárnyasokat, a megterhelőbb vörös húsok helyett. Ha alkoholt fogyasztunk, az vörösbor legyen, de az is csak mértékkel! A magas cukortartalmú égetett szeszt, a koktélokat és a sört kerüljük el.

A mediterrán diéta tehát nem tilt meg drasztikusan semmit: a lényeg az arányokon, és bizonyos alapanyagok előnyben részesítésén múlik. Fogyaszthatunk bármiből, amíg a bevitt táplálékok között nagyobb arányban vannak a zöldségek és gyümölcsök, olajos magvak, halak és sovány húsok, addig belefér, hogy időnként kevésbé egészséges falatok is a tányérunkra kerüljenek. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a mediterrán életstílus nem csak az étkezés sajátosságaiban nyilvánul meg: a rohanás, kapkodás, stressz elengedése szintén a mindennapok része, amely végső soron pozitív hatással bír egész szervezetünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr9713277937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása