TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Olcsó fogyasztó a retek, mégis kevesen használják

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a fogyókúrás ételek drágák, és azonnal egzotikus alapanyagok után kezd kutatni, pedig rengeteg hazai hozzávaló van, ami olcsó is és jó is. Ilyen az első primőr zöldség, a retek.

retek.png

A ropogós hónapos retek jelenik meg először friss zöldségként a piacokon, erről már lehet tudni, hogy itthon termett, szabad földben. Ráadásul a hűvös időben növekvő retek íze picit lágyabb, mint ami később kapható.  C-vitaminban rendkívül gazdag, ahogyan ásványi anyagokban is, illóanyagai, melyek kissé csípős ízét adják, pedig nagyon jót tesznek az emésztésnek, serkentik az epesav képződését, és a máj munkáját is segítik, így a méreganyagok hamarabb tudnak távozni a szervezetből, és a zsíranyagcsere is javul. Emellett antibakteriális hatása is van, megfázásra régóta népi gyógyszer.

A fogyókúrában sem elhanyagolható vízhajtó hatása miatt, a kezdeti időszakban nagy segítség lehet, ahogyan később is, a fogyást ismét felpörgetheti emésztésserkentő hatásával. Nem elhanyagolható rosttartalma sem, ami szintén segíti az anyagcserét.

A friss hónapos retken túl ma már sokféle fajtát lehet kapni, a lágyabb ízű jégcsapretket vagy a gömbölyded sörretket. Ezeket akár nassolni valónak is lehet fogyasztani, kalóriatartalmuk szinte elenyésző. A retket lehet tenni salátába, vékonyan felszelve igazán feldobja a legunalmasabb zöldségkeveréket is, de teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztva remek reggeli lehet, ami felidézi a gyerekkort. Nem csak nyersen lehet fogyasztani, félbevágva, tepsiben grillezve gyönyörű üveges rózsaszínné változik, így nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is kényeztetjük. Az étel látványa egyáltalán nem elhanyagolható a fogyókúra során sem. Nagyobb piacokon már lehet kapni kívül zöld, belül rózsaszín és fehér húsú retket, ami egészen úgy néz ki, mint egy kis fordított kokárda, az ember szinte sajnálja megenni, olyan szép.

Vásárláskor érdemes óvatosan megnyomkodni, és ha puha, akkor másikat választani, mert könnyen kiderülhet, hogy pudvás. Ha nem azonnal fogyasztjuk el, akkor a szárát le kell vágni, majd a gumókat zacskóba tenni, így tovább ropogós marad. A szárat sem érdemes kidobni, ha a fiatal a zöldség, vékonyan felszelve mehet a salátába, azonban nézzük meg, hogy nem túl szúrós-e a felülete, mert néhány fajtánál előfordulhat. Ilyenkor mehet bártan egy zöld turmixba, de akár pesto is készíthető belőle. Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan meg kell most, mert a földmaradványokat maradéktalanul el kell róla távolítani.

A következő piacozás alkalmával tehát érdemes beszerezni néhány csomó retket, mert az egész felhasználható, és segíteni fog a fogyásban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr6013832156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása