TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Sport, avagy: csináld, amit szeretsz!

...és ami még ennél is fontosabb: szeresd, amit csinálsz! Nem mellékesen, mivel a sport az a fizikai tevékenység az életünkben, amely egyszerre befektetés a jelenbe és a jövőbe is.

sport.png

Nem véletlenül tartja a mondás: „sportolni fél egészség”, hiszen testünk karbantartásának egyik legfontosabb eszközéről van szó. Rendszeres sporttal fejlődik az izomzatunk, nő az állóképességünk, fittebbek, erősebbek leszünk. Számos azonnal érezhető pozitív hatása van elménkre is: oldja a stresszt, a szorongást, elűzi az enerváltságot, önbizalmat ad, sikerélményt biztosít, ezáltal boldogabbá is tesz. És ezek még mindig csak a jelenben realizált előnyök! A rendszeres sport ugyanis pozitívan járul hozzá az életminőséghez a későbbiekben is. A megfelelő, rendszeres fizikai terhelés erősíti a szívizomzatot, növeli a tüdőkapacitást, segít alacsonyabban tartani a pulzusszámot, segít fenntartani az izomtónust, összességében tehát csupa olyan hatással bír, amelyért nem lehetünk majd elég hálásak magunknak idősebb korunkban.

Nem is kérdés, hogy a rendszeres testmozgás ellen nem élhetünk kifogásokkal! Mégis a legtöbben csak kampányjelleggel mozognak, vagy kis ideig viszonylag intenzíven (jellemzően a tavaszi hónapokban, a bikiniszezon kezdete előtt), aztán sokáig sehogy, vagy már egy-két alkalom után feladják és leállnak. Sok esetben ennek hátterében csupán az áll, hogy nem a számukra megfelelő sportot űzték, ezért nem lelték igazán örömüket benne. Pedig ma már a lehetőségek tárháza szinte végtelen, annyiféle különböző mozgásforma közül választhatunk. Érdemes ezzel élni és próbálgatni, amíg meg nem találjuk a legszimpatikusabbat.

Ahhoz, hogy kitartóan űzzünk egy sportot, elengedhetetlen, hogy szeressük azt, amit csinálunk. Ellenkező esetben kényszernek, egy undok, teljesítendő feladatnak fogjuk érezni, amit előszeretettel sorolunk majd minden más teendőnk mögé, és „felejtjük” ki a programból. Ne az alapján ítéljünk, hogy mi vált be a kolléganőnknek, mitől lett izmos a párunk, vagy milyen módszerrel fogyott le az unokatestvérünk. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy számunkra is az lesz a siker kulcsa!

Évről évre, szezonról szezonra változik az aktuálisan felkapott divatirányzat a sportok között is. Sokáig tombolt a kangoo-láz, majd jött a spinning, később a zumba, vagy a TRX volt az az óra, ami hirtelen minden edzőteremben felbukkant az órarendben, és lehetetlenség volt rá bejutni a hatalmas érdeklődés miatt. Hasonló mértékű lelkesedést manapság a Crossfit edzések váltanak ki. Márpedig amit sokan dícsérnek, az biztos csak jó lehet, és ha mi nem így éreztük, akkor bennünk van a hiba? Természetesen nem! Ha kipróbáltuk bármelyiket is, és nem jött be, semmi gond! Akkor nem ez az a mozgásforma, amit nekünk találtak ki. Csak ne essünk abba a hibába, hogy az adott órával együtt a sportnak is búcsút intünk – mert hosszú távon egyszerűen nem éri meg nem mozogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr2813277963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása