TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Ételintolerancia vagy ételallergia?

Évekkel ezelőtt szinte még azt sem tudtuk, mi fán terem az ételérzékenység, manapság pedig már – kis túlzással – minden második ismerősünkről kiderül, hogy valamit nem ehet, a boltok polcain pedig egymás mellett sorakoznak az áruk mentes verziói és a legkülönbözőbb, ezelőtt sohasem hallott gabonákból készült, alternatív kenyerek. Ha mi magunk nem is vagyunk érintettek a problémában, nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

etelallergia.png

Először is fontos tisztázni, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával. Ugyan hasonló tünetekkel járhatnak, bármikor kialakulhatnak, mechanizmusuk eltérő. Míg az ételallergia az immunrendszerből vált ki reakciót, az intolerancia lokálisan jelentkezik, az emésztőrendszer szerveit irritálja. Az ételallergia a krónikus szövődmények mellett azonnali, súlyos mellékhatásokkal is járhat, mint az adott étel elfogyasztása után jelentkező akut hasfájás, hányinger, szédülés, kiütések, ödéma, még rosszabb esetben fulladás, ájulás. A szervezet így jelzi az összeférhetetlenséget, és azon nyomban tiltakozik a bevitt táplálék ellen – olyan érvekkel, amelyeket megtapasztalva valószínűleg többször nem lesz kedvünk próbálkozni azzal a bizonyos összetevővel.

Ezzel szemben az ételintolerancia egy kevésbé súlyos, de ugyanúgy kellemetlen tünetekkel járó állapot, aminek nehéz a pontos beazonosítása és diagnosztizálása. Ha intoleránsak vagyunk valamire, az bizony nem derül ki pillanatokon belül: előfordul, hogy csak órákkal később jelentkeznek a tünetek, vagy kis mennyiséget fogyasztva ki sem alakulnak, így olyankor lassú lehet a felismerés, hogy mi válthatja ki a panaszokat. A tünetek között csupa emésztőrendszert érintő hatást találunk: puffadás, bélpanaszok, székrekedés, hasmenés.

Nagyon fontos felismerni, ha sorozatosan visszatérnek életünkbe ezek a tünetek. Sok ember évekig, vagy akár élete végéig úgy él együtt a problémával, hogy nem tudja, nem ez a normális, és másként is lehetne. A folyamatos diszkomfortérzés nem kellene, hogy megkeserítse a mindennapokat. A kellemetlen panaszok kiiktatása viszonylag egyszerű: el kell hagyni az érintett összetevőt az étrendünkből. Számos termék került már piacra, ami megkönnyíti ezt, legyen szó laktózintoleranciáról vagy gluténérzékenységről.

Ez idáig rendben, de mégis, hogy deríthetjük ki, hogy mi az, amit nem tolerál a szervezetünk? Öndiagnosztizálás helyett mindenképpen szakorvos felkeresését javasoljuk. A gasztroenterológia - emésztőrendszeri problémákra szakosodva - segítségünkre lehet különböző ételintolerancia tesztek elvégzésével, illetve a pontos diagnózis felállításával.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr213196144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása