TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Kacérkodsz a futással? Meg fogod szeretni!
Motiváció a kezdeti lépésekhez – I.

A futás az a sport, amelyről ritkán hallani semleges véleményt: vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja, arany középút nem létezik. Jellemzően az utóbbiak táborát azok erősítik, akiknek sikerült még gyerekkorukban olyan rossz emléket szereznie erről a sportról, hogy elképzelni sem tudják, mi vonzó lehet benne.

futas.png

Pedig az eredményes fogyás nem csak az étkezésen múlik, a megfelelően összeállított étrend mellett szükség van a test fizikai igénybevételére is. Ha már nem kerülhetjük el a sportot, miért ne választanának az egyik leghatásosabb mozgásformát?

Nem árulunk zsákbamacskát, ha eddig sohasem futottál, biztosan nem lesz könnyű az elején – de hát melyik kezdet az? Tarts velünk, és meglátod, nem is annyira lehetetlen vállalkozás, mint hiszed!

1. A megfelelő lábbeli

A futás az egyik legolcsóbb sport, hiszen nincs személyi edzőhöz vagy fitneszbérlethez kötve. Az egyetlen dolog, amelyre komolyan oda kell figyelned, az a cipő, amiben nekiindulsz a távnak. Soha ne az alapján válassz futócipőt, hogy tetszik-e a színe, vagy kedveled-e az adott márkát! Keresd fel a számos szaküzlet egyikét, ahol szakképzett eladók segítenek megtalálni a számodra megfelelő cipőt a testfelépítésed egyedi igényei alapján. A tökéletes cipő segíti a mozgást és könnyebbé teszi a futást, végső soron pedig védi a lábad, ízületeid és gerinced egészségét. Ezt nem szabad elbagatellizálni!

2. Kulcsszó: fokozatosság

Aki ma maratont fut, az első futása alkalmával ugyanolyan kezdő volt, és levegőért kapkodott. A kulcsszó a fokozatosság, először csak pár perces folyamatos futás legyen a cél, kis távok teljesítése, a tested folyamatos hozzászoktatása az új mozgásformához. Mindenki így kezdi! Ne állíts magad elé irreális célokat már az első alkalmakra, légy türelemmel magad iránt, ez így normális! A legjobb, ha egyben mozogsz 30 percet, és ahogy fejlődsz, ebből egyre több lesz az egybefüggő futás.

3. Ismerd meg magad

Van, akinek a zene segít a táv leküzdésében, van, akit pont az idegesít, ha elvonja a figyelmét a fülében tomboló ütem. Egyeseknek biztonságot ad, ha magukkal visznek egy kis palack vizet, másokat hátráltat, ha azt is cipelni kell. Tapasztald ki, neked hogy a legjobb, és cselekedj aszerint: erre nincs általános recept, tégy úgy, ahogy neked a legjobb.

4. Ketten könnyebb!

Amíg még csak keresed a futás szépségeit, és inkább muszájból csinálod, könnyebben hagyod ki a napi programból, minden mást előrébb sorolva. Ha van valaki, akivel közös programmá tudjátok tenni a futást, kisebb eséllyel halogatod majd magad előtt, és egymásra is ösztönzően hattok majd. Keress bátran egy szimpatikus futótársat, akivel együtt teljesítitek a kitűzött célokat, így sokkal könnyebben veszed majd rá magad Te is a futásra!

5. Ne vidd túlzásba!

Ha kezded már érezni a dolog lényegét, akkor se ess át a ló túloldalára: hagyd időt a szervezeted regenerálódására. Tarts pihenőnapot két futás között, és iktass be időnként valamilyen erősítő sportot is az edzéstervbe. Ez azért szükséges, hogy az izmaid ne szokják meg az egyoldalú terhelést, ami hosszabb távon a további fejlődés gátja lehet.

Az első néhány alkalom után meg fogod tapasztalni, hogy mennyire látványosan fejlődik az állóképességed, és mennyivel többre vagy képes minden egyes alkalommal. Pontosan ez az az érzés, amiért annyian szeretik a futást: a sikerélmény, amit ad, ezt csakis Te vitted véghez, önmagadat folyamatosan túlszárnyalva. Kitartást, és sok sikert kívánunk a kezdeti lépésekhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr3013277943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása