TUDATOS FALATOK

minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni érdemes

Válts életmódot!

Az emberek többsége a saját szokásainak a rabja. Az emberi természet már csak ilyen: a környezethez való alkalmazkodásra van berendezkedve, és a közvetlen környezettől átvett viselkedésmintákat tanulja meg és kezdi el ismételni.

rossz_szokasok.png

Ezzel addig nincs is gond, ameddig ezek a viselkedésminták kedvezően befolyásolják életünket és egészségünket. Adott helyzetben azonban nagyon nehéz megítélni, hogy az a szokás, amelyet akár gyerekkorunktól kezdve gyakorlunk, valójában pozitív hatású-e ránk nézve, vagy csak azért viselkedünk akképp, mert ezt tanultuk el és láttuk normálisnak.

Gyerekként még természetesen nem látjuk a teljes képet, és így dönteni sem tudunk arról, hogy mi lenne jó nekünk. Felnőve azonban kinyílik a világ, megismerjük mások szokásait és számos új lehetőséget is, és ez alapján felelősen dönthetünk arról, hogy milyen irányba is szeretnénk vinni az életünket. Felnőttként a döntéseink már csakis a saját kezünkben vannak: nem okolhatunk senkit azért, amit nem tesz meg helyettünk. A felelősség a miénk, jelentse ez a megélhetést, kapcsolatainkat vagy akár az egészségünket.

Ha az egészségünkről van szó, kialakult szokásokon változtatni sajnos nem könnyű. Szerencsés az, aki eleve úgy nőtt fel, hogy már gyerekkorától a mindennapjai természetes része volt a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás. A többség azonban nincs ilyen kivételezett helyzetben, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezen változtatni.

Az első lépés a változás felé vezető úton a felismerés: észrevenni, ha nem a jó úton járunk, és tudatosítani magunkban, hogy milyen veszélyekkel jár ez hosszú távon. Fél siker, ha ez megvan, hiszen csak úgy kezdeményezhetünk változást, ha érezzük, hogy valami nem jó, és szeretnénk is tenni ellene. És itt el is érkeztünk a második lépéshez, ami nem más, mint a szándék a változásra. Akinél megvan a tiszta cél és az akaraterő, annak nem lesz gondja a megvalósítással sem. A legtöbben azonban segítségre szorulunk, hiszen a gyakorlatba is át kell ültetni az új szokásokat. A korábbi, rossz beidegződések helyett újakat kell meghonosítani, olyan tevékenységeket kell beépíteni a mindennapjainkba, amelyek korábban talán teljesen hiányoztak, és ez tényleg nagy erőt és kitartást igényelnek. Semmiképp se essünk abba a hibába, hogy mindent egyszerre szeretnénk megváltoztatni és megvalósítani! Az új dolgokat, egy új étrendet, vagy a sportot, csakis lépésről lépésre, egymásra építkezve lehet beépíteni az életünkbe, hogy hosszú távon is megmaradjanak.

Az ember sokkal erősebb és több mindent kibír, mint azt általában elsőre gondolja. Ne féljünk a változástól, pláne, ha az a javunkat szolgálja: ha úgy érzed, nem a jó úton jársz, hagyj fel Te is a rossz szokásokkal, és válts életmódot az egészségedért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr9913277915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudatos falatok

Szenvedélyünk az egészséges táplálkozás, így blogunkban az ideális testsúly eléréséhez, a jó közérzethez és az örömteli élethez szeretnénk hozzásegíteni. Végre ne csak álmodozz a célodról, hanem valósítsd is meg. Itt vagyunk hozzá!

süti beállítások módosítása